2016. augusztus 28., vasárnap

Kókuszos zabkeksz


A száraz összetevőket keverjük össze majd öntsük rá a megolvasztott vajat és forró vizet. Ilyenkor adjunk hozzá még egy kis sót is.
Szépen gyúrjuk össze az alapanyagokat, majd kis golyócskákat formázzunk belőle.
A golyókat egy kecses mozdulattal lapítsuk szét.
Sütőpapírral kibélelt ágyikóban már mehetnek is be a sütőbe, amit 180 fokra előmelegítettünk.
Kb 15-20 percig sütjük.
És voálá készen is vagyunk!




Szezonális rizottó


Felaprított hagymát és fokhagymát egy magasabb falú serpenyőben dinszteljük kb 10-15 percig egy kis olivaolajon és vajon.
Felcsavarjuk a lángot és ráöntjük a rizottó rizst, majd kevergetve főzzük 1 percig.
      Megjegyzés: Mindenképpen rizottórizst használjunk, mert csak ez a fajta rizs tud olyan állagú lenni, amilyennek kell lennie ;)
zöldségalaplét merőkanalanként adjuk hozzá a rizshez, szép fokozatosan egyesével.
Ezt a „műveletet” addig folytassuk amíg márcsak két merőkanállra valónk marad.

Miközben a rizst főzzük a répát és az édesburgonyát süssük elő.
A félig sült felkockázott zöldségeket és a felkockázott cukkinit adjuk hozzá a rizshez.
Majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd öntsük rá a maradék alaplevet. És reszeljük rá a parmezán sajtot.
És voálá készen is vagyunk!
Én még megbolondítottam egy  cukkini virággal.






Zöldségalaplé

Feltettem egy liter vizet főni, majd beleraktam a hosszába felvágott zöldségeket.
Egy kicsit sóztam és borsoztam és hagytam fedő alatt 1 órát rotyogni.

2016. augusztus 12., péntek

Granola


A száraz összetevőket összekeverjük egy tálba. Majd egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat a szörppel és hozzákeverjük a száraz összetevőkhöz.
Turmixgépbe egy kicsit összetördeltem, hogy a magvak ne legyenek teljesen egyben.
Egy tepsiben szétterítettem a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 30-40 percig sütjük.
Kb. 5-10 percekként forgassuk meg, hogy mindenhol jó megpiruljon.

És voálá kész is van a tökéletes reggeli alapanyag!







Cékla tepsiben


A cékláknak levágjuk a tetejét és az alját, majd forró vízben fél-puhára főzzük őket.
Leforrázzuk hideg vízzel, majd a héjukat szépet eltávolítjuk róluk.
A répát és a céklákat karikákra vágjuk, majd tepsibe rakjuk őket.
Meglocsoljuk egy kis almaecettel, olivaolajjal és egy kis balzsamecettel.
Sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk és kakukkfüvezzük.

Majd előmelegített sütőben 180 fokon elkezdjük  sütni.
Amíg sülnek a zöldségek, megcsináljuk hozzá az öntete.
Egy lábasba összekeverjük a tejet, tejfölt, fokhagymát, kakukkfüvet.
Majd ezt is sózzuk, borsozzuk.

Kb. egy 15-20 perc múlva ráöntjük a zöldségekre a szószt, és még legalább egy 20-25 percig sütjük.
És voálá, már  kész is vagyunk!

Én piritóst ettem hozzá.